Om Gerhard Karlmark

Gerhard enligt Högbom

En av Skånes många framstående konstnärer var min farbror Gerhard Karlmark. Genom gåvor och arv har jag en relativt stor samling av hans verk. Den går från hans skoltid vid läroverket i Malmö fram till några år före hans bortgång.

 

Efter att för ett tag sedan ha träffat en för mig tidigare obekant person, Kerstin Lundin, boende i Bonderup, där Gerhard bodde, och fått se hennes samling av Gerhards tavlor, har motiverat mig till att dokumentera min samling och beskriva några av min barndoms möten och besök hos Gerhard.

 

Anledningen till att jag kom att träffa Kerstin var att jag på nätet såg att hon sommartid arrangerade café och utställning i möllan i Bonderup.

 

Först lite fakta om Gerhard. Han föddes den 22 augusti 1905. Föräldrarna var Bernhard och Gerda Karlmark. De fick ytterligare två barn, Greta och Hans (Hasse). Fadern var lokförare och modern hemmafru. Gerhards begåvning visade sig nog i mycket unga år, han var dessutom den ende av barnen med studiebegåvning. Naturbilderna från 1910-talet är gjorda under hans skoltid och signerade av teckningsläraren. Teckningen här vid sidan har jag hittat i en av hans skolböcker och är förmodligen en karikatyr av någon lärare.

skolbok I unga år drabbades han av Polio, då kallad Barnförlamning. Vaccin eller medicin mot detta fanns inte på den tiden. Detta ledde då bl.a. till att Bernhard började utbilda sig till homeopat. Hur och var vet jag inte, men han var bl.a. i Tyskland och importerade mediciner från både Tyskland och Italien. Så vitt jag kan förstå öppnade han sedermera en framgångsrik homeopatisk praktik i hemmet på Rostorp. Bernhard var sedan under hela sin livstid synnerligen skeptisk till läkare och då speciellt medicinare. Han dog 1955.

 

Jag vet inte när Gerhard började på Konstakademin i Stockholm, men jag vet att Bernhard fick böta för att han inte börjat bygga sitt Egna Hem på Rostorp på utsatt tid. Han motiverade fördröjningen med att Gerhards utbildning hade varit kostsam. Huset blev byggt 1931. Tavlorna från 20-talet kan vara gjorda under hans studietid på Konstfack i Stockholm.

 

Under en viss tid var han en uppskattad porträttmålare. Mina verk kan du se under verken från 30- och 40-talet. 30-talet är bl.a. tre porträtt på min far. 40-talet är bl.a. två porträtt  på mig och ett på Bernhard. Från sittningen för den första har jag tyvärr inga minnesbilder, men från den senare som målades i ateljén i Bonderup minns jag mycket väl. En anledning till att jag minns det så bra är för att Gerhard berättade mest hela tiden och han var en fantastisk bra berättare. Detta lade kanske grunden till att jag senare i livet läste de böcker han berättat om, bland annat den om ”Den siste mohikanen”.

 

Några väldigt tidigare minnesbilder är bland annat ett besök i hans bostad/ateljé. Huset finns fortfarande kvar och ligger vid Lundavägen i Malmö, nära Värnhemstorget. Akvarellen från 40-talet är troligen från denna tid. Ett annat är besök på en tidig vernissage i en lokal vid Stortorget. Detta var innan huset i Bonderup byggdes så jag kan knappast ha varit mer än 3 – 4 år gammal.

 

Tillsammans med min farmor var jag nog ofta på besök i hans villa i Bonderup. Den byggdes under krigsåren. Jag har ett foto på min mor daterat till 1943 där hon hjälper till med att anlägga trädgården. Placeringen av villan på en höjd utanför den lilla by Bonderup, belägen nära Dalby, kan förmodas vara för ljuset och utsikten. Den milsvida utsikten och med den lilla byn med kyrka och lanthandel, samt en vindmölla, var fantastisk.

Jordbruket då på 40-talet var med mycket mjölkkor. Många var tjudrade på ängarna, numera åkrar, utanför huset. De mjölkades för hand mornar och kvällar. Jag fick smaka spenvarm mjölk några gånger. Till möllan åkte bönderna med sin nytröskade säd och malde den. Möllaren var tydligen en barnvänlig själ för jag minns mina besök där.

 

Jag har inte så många tavlor med motiv från Bonderup. Den ena är från lanthandeln som då fanns invid kyrkan, en annan är ett landskap från 70-talet.

 

Ett populärt sommarmål var den lilla fiskebyn Vik, som ligger norr om Simrishamn. Av Gerard har jag bara en akvarell därifrån, däremot ett flertal målningar gjorda av min far, som var en begåvad amatörmålare.

 

Efter det att han gift sig med Ebba, född Nilsson, åkte farmor inte lika ofta på besök. Därmed upphörde även mina frekventa besök. Dottern Eva föddes 1957.

 

Hans stil utvecklades nu i nya riktningar, mycket inspirerade av resor i södra Europa. Han hade redan i yngre år gjort etsningar, nu började han med litografier, både i svart/vit och färg. Detta öppnade för nya avsättningsmöjligheter.

 

Jag hade flyttat från Skåne i slutet av 50-talet, men besökte trots det ofta Bonderup. Jag minns att det ofta var andra besökare hos Gerard och Ebba. Deras gästfrihet och den intellektuella atmosfären gjorde att många kom på besök.

 

Sista gången jag mötte Gerhard var på sjukhuset Orup utanför Höör. Något senare avled han. Han dog den 21 maj 1976. Hans grav är på kyrkogården i Bonderup.

Gerhards grav1grav

 

Leave a Reply